Kampen mot angst i hverdagen.

Å møte motgang er ikke et ukjent tema for veldig mange mennesker og de fleste blir å oppleve det fra tid til annen.

Mye motgang kan være dagligdagse problemer og kan være over på kort tid, men angst og depresjon derimot er det verre med.
Angst er ikke noe som bare forsvinner og er ikke noe man skjerper seg bort fra. Angst kommer i mange former og alle er vanskelig i seg selv, men er det noen måte å overvinne den? Ja det er mulig, men man må være 100% klar for det og ha gode støttespillere; noen som støtter deg, vinkler alt positivt med deg og gjør deg klar på positive egenskaper med deg som du ikke var klar over selv.

Det er vanskelig å begynne på det da det virker som det sitter en demon inne i en og sier at du er ubrukelig, vinkler alt negativt og motarbeider deg hele tiden. Du sitter egentlig inne med så mye positivt men den negative kraften gjør det umulig for deg å se det sjøl.

Jeg hadde en angst som for meg egentlig bare var en irrasjonell frykt. Jeg hadde angst for å gå i postkassen, redd for å finne noe der som var skummelt og enda en belastning for meg.
Redningen ble å få full forståelse av at det kun var irrasjonell frykt og at hvis jeg fikk betalt regningene med en gang så var de ute av verden og jeg kunne fokusere på andre ting.

Fokusflytting er en god måte å jobbe med angst, der man flytter fokuset bort fra det negative der man opplever angst og får fokuset over på noe som er positivt, trygt og godt.
Da får man et klarere bilde over situasjonen og man ser det negative i et annet lys.

Har funnet 2 teknikker som hjelper meg veldig.
Den ene er en elimineringsteknikk der jeg tar hver negativ tanke/følelse og bryter den ned og finner ut at det ikke er så ille som jeg fikk meg til å tru og går videre til neste tanke/følelse. For hver følelse/tanke jeg bryter ned, får jeg en større ro og blir lettere i hodet.

Den andre teknikken jeg bruker har jeg faktisk hentet fra Harry Potter. Når hodet er full av negativt tankespinn og demonen inni hodet motarbeider alt positivt jeg gjør og kan, bruker jeg en øvelse der jeg fokuserer på noe sterkt og nøytralt. Da lukker jeg øynene, ser for meg noe som er veldig sterkt og nøytralt, som for eksempel et stille tjern eller en rolig skog og puster rolig med magen. Et tilfelle der jeg fikk dette kaoset i tankene og måtte bruke teknikken gikk jeg på en rett vei mot en butikk og tenkte jeg måtte få bort kaoset og angsten jeg følte på. Jeg lukket øynene og gikk det jeg trudde var en rett gange, og fokuserte på teknikken. Når jeg var bedre i hodet og skulle til å åpne øynene gikk jeg rett i et tre. Jeg begynte å flire og ga meg blaffen i om noen så meg. Da hadde jeg altså bekjempet den sosiale angsten og vunnet over demonen.

Noe som jeg har merket med angst er at man står i ei negativ boble og alt man ser er negativt og problematisk og en vikler seg inn en negativ spiral der det kun er mørke selvkritiske tanker.
Hvis man har mange hjelpemidler til å hjelpe mot den angsten man føler, kan man komme veldig langt. Gode støttespillere, en hobby, teknikker og ting som får en til å få en mestringsfølelse kan hjelpe.
Hver enkelt må finne ut hva som hjelper for en selv.

Skrevet av Geir-Otto Midtflø Nilsen.

En tanke om “Kampen mot angst i hverdagen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: